Värdering

Värdering av modellbilar kan vara svårt och det är viktigt att veta vad du ska leta efter och kolla på när du värderar en modellbil. Vi samlar här några punkter som kan vara bra att tänka på om du står inför att köpa en modellbil eller är intresserad av vilket värde dina egna modellbilar kan ha.

Intakta orginalförpackningar

Enligt Peter Pluntky som bland annat varit expert på modellbilar på Antikrundan så är a och o att bilen är i en orginalförpackning och absolut inte ha använts. Förpackningen ska alltså inte vara bruten och helst i så gott skick som möjligt för att bilen ska ha ett större värde. Bilen ska inte ha använts utan vara i ett nyskick då den tillverkades.

Värdefulla märken

Märken på modellbilar som idag kan ha värde av ett lite högre slag kan vara bilar från engelska Dinky Toys, Corgi toys, Matchbox,  eller från danska Tekno eller de tyska märkena Märklin och Schuco. Farmförallt ska bilarna från Dinky och Corgi vara tillverkade före 1970 för att de ska räknas som mer värdefulla. Så det gäller att spana efter bilar som skapats före 70-talet för att  kunna ställa något för pensionen i bokhyllan.

Välgjorda bilar med fin teknik

Något annat som kan vara en idé att kika efter är bilar som är ytterst välgjorda har fina tekniska lösningar. Dessa bilar är eftertraktade har ett något högre värde. Det kan även ha andra värden att äga en bil som är välgjord och minutiöst arbetad.

Ytterst få modellbilar är riktigt dyra på marknaden

Räkna inte med att det blir enorma summor för din modellbil och håll framförallt hårt i plånboken om någon frestar med att säga att bilen är extremt värdefull. Det finns få modellbilar som är rariteter och de är väldigt sällsynta. Liksom dyra frimärken så finns det några få unika exemplar som går upp i de riktigt högre priserna och de är ytterst få.